DE MOOISTE KAART VAN DE VELUWE
“Tetrarchia Ducatus Gelriae Arnhemiensis, Sive Velavia“. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu te Amsterdam 1662. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 42 x 53 cm.
Het Kwartier van Veluwe, met als hoofdstad Arnhem, was een van de vier kwartieren binnen het Hertogdom Gelre. De voornaamste steden waren toen Hattum, Harderwijk, Arnhem, Wageningen en Elburg, de stadswapens staan linksboven op de kaart. Het kwartier was onderverdeeld in de gebieden Richterambt Veluwezoom, Richterambt Oldebroek, Richterambt Nijbroek en het Landdrostambt Veluwe. Op 5 oktober 1580 stelde het Kwartier van Veluwe een permanent college van Gedeputeerde Staten in. Dat bestond uit twee leden uit de Ridderschap van de Veluwe en één uit de stemhebbende steden. In 1594 werd het aantal leden verhoogd naar vier, in 1599 tot zes. De laatste uitbreiding van het aantal had te maken met het beheer van de geestelijke goederen. De Gedeputeerden bleven in functie tot de uiteindelijke opheffing van de Staten van Gelderland in 1798.
In het decoratieve titelcartouche zien we de rijkdommen van de Veluwe: de visvangst en de fruitoogst. Rechtsonder een landmeter met zijn instrumenten voor driehoeksmeting en een vragende putto, weer zien we fruit en vis. Rechtsboven het wapenschild met twee elkaar aankijkende leeuwen van het Hertogdom Gelre. In de legenda (Notarum Explicatio) wordt gesproken over forten, reduiten [versterkte gebouwen], dorpen, edelhuizen, kloosters, buurtschappen, watermolens, windmolens en “geruïneerde edelhuizen”.
De kaart komt oorspronkelijk uit de Atlas Maior van Joan Blaeu, “The Greatest Atlas Ever Produced“, die deel uitmaakt van de canon van Nederland.
Prijs: VERKOCHT