China – Covens & Mortier, 1695

“Imperii Sinarum Nova Descriptio” [Nieuwe beschrijving van het Chinese Rijk]. Kopergravure uitgegeven door Johannes Covens en Pieter Mortier rond 1695.…

Lees verder

1.450

Imperii Sinarum Nova Descriptio” [Nieuwe beschrijving van het Chinese Rijk]. Kopergravure uitgegeven door Johannes Covens en Pieter Mortier rond 1695. Verso: blanco. Later met de hand gekleurd. Afm.: 46 x 59 cm.

Deze grote kaart van het Chinese Rijk is gebaseerd op het werk van de jezuïetenvader Martino Martini, die tussen 1643 en 1650 door de regio reisde. Martini was de generaal-overste in Hangzhou en had daardoor toegang tot inheemse en jezuïeten opmetingen van alle Chinese regio’s. Het was een periode van grote binnenlandse onrust en zijn reis was gevaarlijk. Hij kon het land bereizen tot aan de Chinese Muur en voor het eerst de astronomische positie van veel steden en topografische kenmerken met wetenschappelijke nauwkeurigheid bepalen. Nadat hij een missie had opgericht in de provincie Zhejiang, keerde hij terug naar Rome via Amsterdam, waar hij uitgever Joan Blaeu ontmoette. Blaeu vervaardigde vervolgens een serie van acht gedetailleerde kaarten voor de “Atlas Sinensis”, de eerste westerse atlas van China.

China wordt hier met voor die periode aanzienlijke nauwkeurigheid in kaart gebracht, zo wordt de Chinese Muur er op weergegeven.

De kaart bevat de ontdekkingen van Joao da Gama en Maarten Gerritsz de Vries. Voor het eerst wordt Korea op een Europese kaart niet langer afgebeeld als een eiland, maar als een schiereiland. De afbeelding van Japan volgt een Portugese kaart van Christopher Blancus en Ignacio Moreira uit 1617, maar het is de eerste kaart waarop Hokkaido (hier “Ieso“) als een eiland ten noorden van Honshu wordt genoemd en weergegeven.

De kaart werd oorspronkelijk uitgegeven door Joan Blaeu, later werd de koperplaat overgenomen door Covens & Mortier en door hen aan het einde van de 17e eeuw met een nieuw privilege opnieuw uitgegeven.

Prijs: Euro 1.450,-