DE WALLEN IN AMSTERDAM
“Gezicht langs de Bierkay en de Groenmarkt. Te sien naar de Oude Kerk tot Amsterdam“, gravure gedrukt van twee koperen platen. Ca. 1720 vervaardigd door Jan Schenk, naar Andries Rademaker. Uitgegeven door door Leon Schenk. Later met de hand gekleurd. Afm.: 57,1 x 100,5 cm.
We zien Oudezijds Voorburgwal met Oude Kerk. De Oude Kerk kreeg in 1571 haar huidige vorm met diverse aanbouwen. De toren werd al in 1566 afgebouwd en het carillon van Hemony stamt uit 1658. In de toren hangt de oudste klok van Amsterdam uit 1450. Op het Oudekerksplein is een groentemarkt gaande. Via de gracht worden producten in manden op roeiboten aangeleverd.
Dit stuk van de Oudezijds Vooburgwal was een bierkaai, een kade waar de vaten met bier aankwamen en waar sjouwers werkten die de zware vaten met bier laadden en losten. De bewoners van dit deel van Amsterdam stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen. Daarvan is het spreekwoordelijke ‘vechten tegen de bierkaai’ afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak.
Dit blad komt uit een serie van 25 zeer zeldzame stadsgezichten en geeft een fraai beeld van het leven en bedrijf van Amsterdam in het begin van de 18e eeuw.
Literatuur: Veiling catalogus verzameling De Vries (1925), nr. 279
Prijs: Euro 4.150,- (incl. lijst)