INWIJDING VAN DE PORTUGESE SYNAGOGE TE AMSTERDAM
“La dedicace de la Synagogue des Juifs Portugais, a Amsterdam“. Kopergravure vervaardigd door Bernard Picart voor Cérémonies et Coûtumes religieuses van Jean Frederic Bernard, uitgegeven te Amsterdam 1724-1737. Afm. (plaatrand) 34 x 41,7 cm.
Opmerkelijk aan de jaren zestig en zeventig van de zeventiende eeuw in Amsterdam was dat er enorme, monumentale kerken voor de andere geloofsrichtingen dan de publieke kerk werden gebouwd. Zo verscheen aan het Singel bij de Haarlemmersluis de prachtige Nieuwe Lutherse Kerk, ontworpen door Adriaan Dortsman. Ook de Joden bouwden in deze periode grote, vanaf de straat duidelijk zichtbare kerkgebouwen: de Grote Hoogduitse Synagoge en de Portugees-Israëlitische Synagoge, beide ontworpen door Elias Bouman, resp. in 1669 en 1671, voor de Asjkenazisch- en Sefardisch-joodse gemeenschappen in Amsterdam. Het waren de eerste synagogen in West-Europa waarvan niet alleen het interieur maar ook het exterieur fraai en indrukwekkend waren.
De Portugese synagoge te Amsterdam was geïnspireerd op een houten model van de Tempel van Jeruzalem die door rabbijn Jacob Juda Leon (1602-1675) was vervaardigd. Op 2 augustus 1675 werd de nieuwe synagoge gedurende acht dagen feestelijk ingewijd. Ieder jaar wordt deze inwijding nog herdacht.
Op de gravure van Picart zien we de plechtigheden tijdens het inwijden van de Portugese synagoge. De hele ruimte staat vol met bezoekers. Op het podium in het midden staat de chazan, de voorzanger, om voor te lezen uit de Thora. Hij houdt de wetslezing ter herdenking van de inwijding. Op de achtergrond de hechal, de kast waarin de Thorarollen worden bewaard.
Prijs: Euro 750,- (incl. lijst)