Amstel river views – Abraham Bloteling after Jacob van Ruisdael, 1664

“Amstel Gesichies“, serie van zes etsen vervaardigd door Abraham Bloteling(h) (1640-1690) naar tekeningen Jacob van Ruisdael, uitgegeven 1664 door Justus…

Read more

2.250

Amstel Gesichies“, serie van zes etsen vervaardigd door Abraham Bloteling(h) (1640-1690) naar tekeningen Jacob van Ruisdael, uitgegeven 1664 door Justus Danckerts. Afm. elk 16,4 x 21,5 cm.

In de 17de eeuw breidde Amsterdam steeds verder uit, tot buiten de oorspronkelijke muren. De oude stadswallen moesten worden gesloopt voor de Vierde Uitleg. Interessant zijn de werklieden, zelden werden deze mannen met schoppen en karren afgebeeld.

1. Titelblad – De prent toont de oostelijke Amsteloever met de Hogesluis in aanbouw. Rechts het afgraven van de stadswal ter hoogte van de latere Vijzelstraat. Op de voorgrond een dam in de voormalige stadsgracht.

2. Links de molen bij de Blauwbrug, gezien van de jachthaven in de Amstel naar de Regulierspoort en de Munttoren. De staken zijn bakens die de loop van de toekomstige straten en grachten markeerden.

3. De Blauwbrug over de Amstel. Rechts de huizen op Vlooienburg en de toren van de Zuiderkerk.

4. De Jachthaven aan de Amstel buiten de Blauwbrug.

5. Sint Anthonies Poort, gezien over de Sint Anthoniesdijk. Op de achtergrond de toren van de Zuiderkerk.

6 “De Heer Huydecoopers Huis van Achteren”. Op deze prent wordt de oude vestinggracht gedempt en de stadswal afgegraven. Het gebied is het latere binnenterrein tussen Reguliersdwarsstraat en de Gouden Bocht van de Herengracht. De prent toont de Reguliersdwarsstraat tijdens de aanleg in noordoostelijke richting. Links is de achterzijde van het in 1639 gebouwde huis van Joan Huydecoper van Maarsseveen, Singel 548, te zien. Boven het huis is de Munttoren te zien en helemaal rechts is de Amstel en de molen op het bolwerk bij de Blauwbrug.

Literatuur: Hollstein 109-114 III

Prijs: Euro 2.250,- (set van zes, incl. lijsten)