Amsterdam, trekschuiten op de Binnen-Amstel – naar Jan de Beijer, eind 18e-eeuw

FRAAI GEZICHT OP DE BINNEN-AMSTEL MET TREKSCHUITEN Tekening met pen en waterverf vervaardigd eind 18e-eeuw door een volger van Jan…

Read more

3.450

FRAAI GEZICHT OP DE BINNEN-AMSTEL MET TREKSCHUITEN

Tekening met pen en waterverf vervaardigd eind 18e-eeuw door een volger van Jan de Beijer. Afm. 25 x 37,5 cm.

We zien de Binnen-Amstel met op de voorgrond twee trekschuiten van het ‘s-Gravelandse Veer en in westelijke richting naar het Schapenplein (tegenwoordig Muntplein) met de Munttoren. Over het water de Halvemaansbrug. Rechts van de Munttoren de Engelse Huizen en de achterkant van de Nieuwe Doelenstraat.

Vanaf deze plek voeren beurtschepen naar het Gooise dorp ‘s-Graveland waar een aantal Amsterdamse gegoede families hun buitenverblijf had. Vervoer per schip werd verkozen boven vervoer per rijtuig, omdat de weg bijna nergens verhard was.

Aan het einde van de Halvemaansbrug links (buiten beeld), ligt tegenwoordig theater de Kleine Komedie en voert de Halvemaansteeg naar het Rembrandtplein. Hoewel de houten ophaalbrug in 1863 werd vervangen, is dit nog steeds een pittoresk stukje Amsterdam.

Bij het Stadsarchief ligt een tekening van Jan de Beijer en een gravure van Simon Fokke (naar een net iets andere tekening van Jan de Beijer) die, hoewel met name de stoffering anders is, voor onze tekening als voorbeeld moeten hebben gediend.

Prijs: Euro 3.450,- (incl. lijst)