Amsterdam, Damrak – Frans Buffa & Zn., ca. 1850

“Amsterdam Gezigt genomen op de Nieuwe Brug/Vue prise du Nieuwe Brug.“ Lithografie vervaardigd door Monthelier naar een tekening van N.M.J.…

Read more

975

Amsterdam Gezigt genomen op de Nieuwe Brug/Vue prise du Nieuwe Brug. Lithografie vervaardigd door Monthelier naar een tekening van N.M.J. Chapuy, uitgegeven omstreeks 1850 door Frans Buffa en Zonen in de reeks Nieuwe Panorama’s der Stad Amsterdam. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. titel) 31,5 x 43,5 cm.

We zien het Damrak in zuidelijke richting vanaf de Nieuwebrug naar de Oudebrug met daar aan rechts de Korenbeurs. In de verte de Beurs van Zocher, het Paleis op de Dam en Nieuwe Kerk.

Oorspronkelijk was het Damrak het deel van de rivier de Amstel tussen de Dam en het IJ. Via een sluis bij de Dam stroomde de rivier vanuit het Rokin in het Damrak en mondde vervolgens uit in het IJ. Hier lag een deel van de oude haven van Amsterdam. Waar nu het Centraal Station ligt, stond een rij meerpalen in het IJ, waaraan grotere schepen konden afmeren. In 1883 werd het deel van het Damrak, tussen Beurs van Zocher en de Oudebrugsteeg gedempt. Sinds 1903 staat hier de Beurs van Berlage.

De huizen aan de Warmoesstraat links op de voorstelling, staan ook tegenwoordig nog met de achtergevel in het water. In het overgebleven deel van het “Natte Damrak” meren thans rondvaartboten af. Links zien we ook de Oudekerkstoren.

Prijs: Euro 975,-