Backershagen (Wassenaar) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

LANDGOED BACKERSHAGEN (WASSENAAR) “Backershagen”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855…

Read more

195

LANDGOED BACKERSHAGEN (WASSENAAR)

Backershagen”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ‘s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Zoals veel buitenplaatsen is Backershagen in Wassenaar voortgekomen uit een boerderij. Rond 1726 bestond het uit een buitenplaats met herenhuis, boerderij en park. Later in de 18de eeuw werd door de toenmalige eigenaar een achthoekige theekoepel gebouwd, die nu nog steeds goed te zien is vanaf de N44. De koepel werd geplaatst op een kunstmatige heuvel en deed dienst als theezaaltje voor bezoek. Een ander hoogtepunt van het landgoed is de schelpengrot (gebouwd rond 1775).

Prins Frederik kocht in 1846 de buitenplaats Backershagen. Er stond toen een relatief bescheiden buitenhuis in een parkachtige omgeving. Het huis werd in de tijd van Frederik voornamelijk gebruikt als logeerhuis voor zijn gasten. Het terrein was omvangrijk en liep van de Rijksstraatweg tot de Schouwweg en van de grens met De Paauw tot de Menkenlaan. Ook hier heeft prins Frederik de landschapsarchitect Eduard Petzold gevraagd het park te verfraaien, terwijl architect Hermann Wentzel het huis voorzag van een nieuwe entreepartij.

Prijs: Euro 195,-