GEZICHT OP ANTWERPEN VANUIT HET OOSTEN
“Aspec meridonal de la Ville et Citadelle d’Anvers“, kopergravure vervaardigd tussen 1641-1648 door Hugues Picart en uitgegeven door Jean Boisseau. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. (prent) 23,7 x 82,7 cm, (lijst) 46 x 104 cm.
Aangezicht van de stad Antwerpen vanaf landzijde. We zien de stadsomwalling met daarin van links naar rechts de Begijnenpoort, de Sint-Jorispoort (ook wel Keizerspoort of Mechelse poort geheten), Kipdorppoort en Rodepoort. In de stad zelf zien we het kasteel (tegenwoordig is hier slechts nog Het Steen van over), St. Michielsabdij (1831 verwoest tijdens de Belgische Revolutie, nadat ze tijdens de Franse bezetting al deels was gesloopt), St. Walburgiskerk (gesloopt in 1817), Sint-Andrieskerk, Sint-Joriskerk (verwoest tijdens het Franse bewind en heropgebouwd in 1853), Sint-Elisabethgasthuis (het oude hospitaal), Jezuïetencollege, de Waalse broeders, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het beursgebouw (afgebrand in 1853 en heropgebouwd in 1872), het klooster van de ongeschoeide Karmelieten, Sint-Margarethakerk (?), Sint-Jacobskerk, Franciskanen (Minderbroeders) klooster, Anglicaanse kerk, het Begijnenklooster en helemaal rechts het klooster van de orde der Kapucijnen.
De gravure komt voor in het Théâtre des Citez, een van de zeldzaamste Franse boeken met stadsgezichten. Hiervoor maakte meester graveur Hugues Picart tussen 1641 en 1648 achtentwintig grote profielen van Europese en Aziatische steden. Vanaf 1648 werden de bladen ook los verkocht.
Van Jean Boisseau (actief tussen 1637-1658) weten we dat hij in 1631 werkte als ‘meester verluchter’ [dus iemand die handschriften met miniatuurschilderingen verfraaid] en als vanaf 1635 als ‘afsetter’: “Enlumineur de cartes marines“/ “Enlumineur du Roy pour les cartes geographiques” [kleurder van kaarten dus].
Prijs: Euro2.950,- (incl. lijst)