“Katwijk”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ‘s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.
We zien vanaf de noordelijke duinen links het oude badhuis en daar achter het dorp. De kerktoren had tijdens een storm in november 1836 veel geleden en werd in de jaren er na van een nieuwe spits voorzien. Op het strand ligt de Katwijkse vissersvloot.
In Katwijk stimuleerde de in 1840 tot gemeente-arts benoemde Dr. Hermanus Polijn Büchner het regelmatig nemen van een bad in zee, en dat het liefst naakt. Rond 1830 bezat hotel ‘ De Zwaan’ reeds één badkoetsje. Door inspanning van dokter Polijn Büchner en een twintigtal aandeelhouders werd in 1845 het Badhuis opgeleverd waar men koude en warme baden kon nemen.
Zeewater voor het badhuis werd in een kar aangevoerd. Op het strand bediende men zich van badkoetsjes, op de voorstelling staan er een aantal op het strand, ze waren voorzien van een zeil tegen ongewenste blikken. De tarieven bedroegen voor een warm binnenbad of druip- en regenbad 80 cent, voor een kunstmatig zwavelbad fl 1,10, en voor een zeebad met gebruik van badkoets 25 cent. Voor de gasten werd een diligencedienst van Leiden naar het Badhuis ingesteld: op zon- en feestdagen twee maal per dag en door de week één maal.
Ondanks goede bedoelingen werd het Badhuis in mei 1850 openbaar verkocht. Dr. Polijn Büchner vertrok naar Kampen. De exploitatie werd door een nieuw benoemde badarts voortgezet. In 1852 verbood de gemeente het baden in zee tussen de Oude Kerk en het Badhuis. Daarbuiten werd alleen baden met hemd en broek toegestaan!
Prijs: Euro 225,-