Utrecht – Dirk van Lokhorst, 1857

“Gezigten & Monumenten van Utrecht“ zeldzame complete serie van 6 lithografieën, vervaardigd door Dirk van Lokhorst, uitgegeven door Caramelli &…

Read more

1.750

Gezigten & Monumenten van Utrecht“ zeldzame complete serie van 6 lithografieën, vervaardigd door Dirk van Lokhorst, uitgegeven door Caramelli & Tessaro en gedrukt in 1857 door steendrukkerij De Industrie te Utrecht. Afm. (voorstellingen): 21,7 x 31,5 cm.

Dirk van Lokhorst (1818-1893) was schilder, maar heeft vooral geëtst en gelithografeerd. Hij had in Utrecht een steendrukkerij, “De Industrie”, aan de Voorstraat 90. In 1860 breidde hij die uit met een fotografische inrichting. Van Lokhorst maakte deze serie litho’s voor Caramelli & Tessaro. Deze van oorsprong Italiaanse rondtrekkende handelaren, bezochten de Utrechtse kermis, tevens jaarmarkt, om hun waren te koop aan te bieden. Ze hadden een winkel aan de Oudegracht 25. (Vanaf 1912 heette hun bedrijf Utrechtsche Kunsthandel.)

Vischmarkt” – Gezicht vanaf de Stadhuisbrug op de voorgevels van de huizen aan de Vismarkt uit het noorden, met rechts een gedeelte van het hoekhuis Choorstraat 2 en op de achtergrond de Domtoren.

Stadhuisbrug” – Gezicht op de Oudegracht bij de Stadhuisbrug uit het noordwesten, met links de stadskraan en de huizen aan de Stadhuisbrug van Keijserrijk tot en met het stadhuis en rechts de huizen aan de westzijde van de gracht met daarachter de Domtoren.

Oude Gracht | westzyde” – Gezicht op de Oudegracht vanaf de Stadhuisbrug uit het zuidoosten, met de Bezembrug en links de voorgevels van de huizen aan de westzijde en rechts aan de oostzijde van de gracht.

Observatorium” – Gezicht over de stadsbuitengracht op het bastion Sonnenborgh met het Meteorologisch Instituut  (dat hier zat van 1854 tot 1897) en de Sterrenwacht , rechts het Singelplantsoen.

De Willembrug” – Gezicht vanaf de Catharijnesingel over de stadsbuitengracht met de Willemsbrug en rechts het hoekhuis aan de Rijnkade, uit het zuiden. De Willemsbrug was gelegen tussen de Mariaplaats en het huidige Moreelsepark. Ze overspande de Stadsbuitengracht. Vanuit de middeleeuwen was deze voormalige verdedigingsgracht rond de stad tot in de 19e eeuw zeer beperkt over land over te steken via een klein aantal stadspoorten. Vanaf 1830 werden de verdedigingswerken grotendeels afgebroken en onder andere ontstonden gaandeweg nieuwe verbindingen over de gracht naar de ontspruitende buitenwijken in de sterk uitdijende stad. De Willemsbrug is als een van de eerste nieuwe bruggen gebouwd in de jaren 1840. Aan de oostzijde stonden in de beginperiode aan beide kanten van de brug twee belastingkantoortjes. Over de Willemsbrug reden tot in de jaren 1930 elektrische trams die aan de westzijde van de brug door het stationsgebied voerden. De brug is in 1971 gesloopt.

Domtrans” –  Domtrans was vroeger de naam van het zuidelijke deel van de straat Achter de Dom. We kijken dus van Achter de Dom op het koor van de Domkerk, uit het zuidoosten.

Prijs: Euro 1.750,- (voor de serie van 6)