GEZICHT OP DELFT
Tekening met pen, zwarte inkt en aquarelverf vervaardigd in 1771 door de Noord-Nederlandse monogrammist IDG. Gesigneerd en gedateerd linksonder. Afm. 16,5 x 24 cm.
We zien Delft vanuit het zuiden en kijken op het water van de Stadskolk, met links de korenmolen en de Schiedamse Poort, rechts de Rotterdamse Poort.
In 1771 was Delft met een bevolking van ongeveer 25.000 mensen een van de meest welvarende steden in Nederland en speelde het een belangrijke rol in de economie van het land. De aardewerkfabrieken produceerden niet alleen aardewerk voor de Nederlandse markt, maar exporteerden ook naar andere Europese landen en ver daarbuiten. De stad was ook een belangrijke haven voor de scheepvaart en had een actieve handel in koloniale goederen.
Het was met name druk aan zuidzijde van de stad. Een komen en gaan van schepen, zodanig zelfs dat er verordeningen waren opgesteld om het scheepsverkeer aldaar in goede banen te leiden. Zo mochten er alleen schepen in de Kolk aanleggen, die al klaar voor vertrek waren zodat er snel ruimte gemaakt kon worden voor de volgende schepen. Aan de stadszijde en aan de buitenkant was de poort voorzien van een klok en een bel, waarmee het uitvaren van de schepen geregisseerd werd.
De Schiedamse Poort stond vlak naast de Rotterdamse Poort. Achter de stadsmuren waren de twee verdedigingscomplexen met elkaar verbonden via de Kapelsbrug, die over de Oude Delft heen gebouwd was.
In 1834-1836 werden beide poorten afgebroken. Het stadsbestuur had plannen om avenues aan te leggen, waardoor de stad beter bereikbaar zou worden.
Prijs: Euro 950,- (incl. lijst)