aangezicht ‘s-Gravenhage – Probst + Werner, ca. 1745

FRAAI GEZICHT OP ‘S-GRAVENHAGE KOMENDE VANUIT DELFT “Graven-Haag”, kopergravure naar het ontwerp van Bernhard Werner uitgegeven door Georg Balthasar Probst…

Read more

2.950

FRAAI GEZICHT OP ‘S-GRAVENHAGE KOMENDE VANUIT DELFT
“Graven-Haag”, kopergravure naar het ontwerp van Bernhard Werner uitgegeven door Georg Balthasar Probst rond 1745, later met de hand gekleurd. Onder het stadsprofiel een legenda met 23 landmarks. Genoemd zijn o.a. het zeer luchtige bos dat tot aan de voordeur strekt, het kanaal waar de schuiten naar Delft ieder uur op en neer varen, alsook de keurig met bakstenen geplaveide weg naar Rijswijk en Delft. Afm. 34 x 96,5 cm.

Werner (1690-1776) had een kleurrijke loopbaan voordat hij als freelance kunstenaar voor de uitgeverijen van Augsburg ging werken. Zo was hij ondermeer soldaat, ‘Wunderdoktor’, vertaler van opera’s en landmeter. Hij reisde veel door Polen, Pruisen, Pommern, Duitsland, Italië, Frankrijk en Nederland om ontwerpen te maken voor zijn prenten van steden, kerken, paleizen en kastelen.

Probst (1673-1748) is naast zijn beroemde panorama’s, ook bekend voor de uitgaves in Augsburg, Parijs en Londen van honderden optica prenten. Het merendeel daarvan met keizerlijk privilege (“l’Académie Imperiale d’Empire des Arts liberaux avec Privilege de Sa Majest锝).

Prijs: Euro2.950,- (incl. lijst, BTW margeregeling)