Huis ten Bosch palace (The Hague) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

“Het Huis ten Bosch”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855…

Read more

250

Het Huis ten Bosch”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ‘s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

Huis ten Bosch werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd als zomerverblijf in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms en in de eerste helft van de achttiende eeuw tot een paleis verbouwd en uitgebreid door prins Willem IV van Oranje-Nassau. Ten tijde van het vervaardigen van deze litho was Huis ten Bosch zomerverblijf van koningin Sophie.

Onder de Franse overheersing werd het paleis nationaal bezit. Vanaf de uitroeping van Willem I tot Koning der Nederlanden in 1815 is Paleis Huis ten Bosch regelmatig door leden van het Koninklijk Huis bewoond. Vanaf 1981 woonde koningin Beatrix er met haar gezin en vanaf 2019 koning Willem-Alexander.

Prijs: Euro 250,-