HYACINTEN
Kopergravure vervaardigd door Johann Theodor de Bry, uitgegeven in 1719 als deel van het “Viridarium Reformatum” van de Duitse arts en natuuronderzoeker Michael Bernhard Valentini. Later met de hand gekleurd. Afm.: 27 x 17 cm.
In 1684 was de Haarlemse ‘bloemist’ Pieter Voorhelm begonnen met het ontwikkelen van dubbelbloemige hyacinten. In 1702 was zijn ‘Konig van Groot-Brittanje‘ (genoemd naar Willem III, stadhouder in de Nederlanden en later koning William of Orange van Engeland) een groot succes. Hij bracht uitzonderlijk hoge prijzen op en werd 70 jaar later nog steeds gekweekt. De prestatie van Pieter Voorhelm heeft anderen, aangespoord om meer nieuwe variëteiten te ontwikkelen. Tussen 1700 en 1720 brachten de Haarlemse kwekers zeker honderd verschillende soorten op de markt. De hyacint werd steeds populairder en de prijzen voor de bollen stegen navenant.
Het “Viridarium Reformatum, seu Regnum Vegetable” (de herziene tuin, ofwel rijk van de planten) is een kruidenboek met gravures van planten, verdeeld over 16 delen. De afbeeldingen tonen zowel inheemse als exotische planten, waaronder tulpen, lelies en andere bloemen. De nauwkeurige illustraties en beschrijvingen maakten het mogelijk om planten beter te identificeren en te bestuderen en werd gebruikt door artsen, apothekers en botanici in die tijd.
Michael Bernhard Valentini (1657-1729), een Duitse arts, professor in de geneeskunde en verzamelaar van naturalia, gebruikte veel platen van het in 1641 uitgeven Florilegium renovatum et auctum van Johann Theodor de Bry en diens schoonszoon Matthaeus Merian en maakte daarmee van zijn “botanische bibliotheek” met 1600 gravures ook een kunstzinnig meesterwerk.
Prijs: Euro 450,- (incl. lijst)