“Village proche Harlem“, kopergravure van de hand van Jean Charles Levasseur, naar een tekening van Jan Frans van Bredael. Gedrukt in kleur (!!) door Noël te Parijs, ca. 1770, Afm. (afbeelding) 26,7 x 36,1 cm.
Blijkbaar heeft de drukker zijn kunnen willen tonen en maakte hij behalve een normale zwart-witte afdruk van de koperplaat ook een afdruk in kleur. Het koper werd daarvoor met verschillende kleuren inkt “à la poupée“ bewerkt en in één drukgang gedrukt. De naam van dit in de 18de-eeuw gebruikte kleurendruk-procede, stamt af van de bol stof waarmee de inkt op de koperplaat werd gebracht. Deze bol leek op een poppetje.
De Lage Landen kenden vele vinnig koude winters. Kou die “deur vel en vleesch passeerde“. Binnenwateren en rivieren zaten potdicht en waren tot maart met een dikke ijskorst bedekt. Het leven van alledag viel niet mee. De prijzen voor etenswaren stegen tijdens de winterperiode enorm. Er was gebrek aan turf, hout en kolen en vooral aan vers water. Werk was moeilijk te vinden. Er stierven heel wat mensen van de kou. Ellende overheerste.
Toch is daar in de vele ijsgezichten die er in de loop der eeuwen zijn gemaakt weinig van te zien. Schaatsen werden onder gebonden. Een echtpaar zwiert over het ijs. Mensen zitten gezellig bij elkaar in een slede. Een blos op de wangen. Men komt elkaar bij het ijsvermaak tegen en neemt de laatste nieuwtjes door. Het is windstil, wellicht dat de zon straks nog even doorbreekt. Er komt een rookpluim uit een schoorsteen: binnen is het warm.
De Antwerpse Jan Frans van Bredael (1686-1750) kopieerde en werkte in de stijl van Brueghel en Wouwerman. Jean Charles Levasseur (1734-1816) was graveur du Roi.
Prijs: Euro 975,- (incl. lijst)