The Ice Skaters – after Auguste-Xavier Leprince, ca. 1823

“Les Patineurs” lithografie vervaardigd rond 1823 door Féréol de Bonnemaison te Parijs naar een schilderij van Auguste-Xavier Leprince . Later…

Read more

350

Les Patineurs” lithografie vervaardigd rond 1823 door Féréol de Bonnemaison te Parijs naar een schilderij van Auguste-Xavier Leprince . Later met de hand gekleurd. Afm. 25,5 x 34,5 cm. (incl. tekst)

Xavier Leprince (1799-1826) exposeerde op de Parijse Salon van 1819 tot 1827. Zijn werk moet bijzonder populair geweest zijn bij fans als koning Karel X en de hertogin van Berry, zoals blijkt uit een gloedvolle recensie van het schilderij waarnaar de prent gemaakt is: “De winter, met zijn trieste en woeste voorhoofd, schudde zijn besneeuwde haren; het water stopte met stromen; de meren en rivieren werden glad en gepolijst. Vanaf dat moment haastten zich jong en oud, rijk en arm, elegante stedelingen en grove dorpelingen, om gezamenlijk te zwieren op de fragiele spiegel. Welk een verwarring bij deze vreemde ontmoeting. Welk applaus voor de geoefende schaatsers. Welk een boe-geroep voor hen die iedere stap afwisselen met een val. Dit is het schouwspel dat monsieur Leprince ons op zijn schilderij laat zien. Met gemak brengt hij leven, geeft hij beweging aan de vele figuren waarmee de voorstelling gevuld is. De bewolkte en tegelijkertijd transparante lucht, het ijzige oppervlak waarop weerspiegelingen en barsten zeer nauwkeurig worden weergegeven. Al deze details duiden op de kundigheid van de kunstenaar en diens bijzondere aandacht om de natuur in al haar facetten getrouw weer te geven.

Prijs: Euro 350,-