Winter landscape – Benedict Winckler after David Teniers, c. 1760

DE WINTER VOLGENS DAVID TENIERS “L’Hiver” gravure vervaardigd rond 1760 door Benedict Winkler, kopie van een gravure uit 1744 van…

Read more

450

DE WINTER VOLGENS DAVID TENIERS

L’Hiver” gravure vervaardigd rond 1760 door Benedict Winkler, kopie van een gravure uit 1744 van Andrew Lawrence, die op zijn beurt een schilderij van David Teniers d.J. heeft gekopieerd “Wintertafereel met een man die een varken slacht” uit 1660-1670. Later met de hand gekleurd. Afm.: 20,8 x 31,2 cm.

Een ongebruikelijke voorstelling in het oeuvre van David Teniers (1610-1690), maar een klassiek Vlaams thema dat in de 16e eeuw populair werd door Pieter Brueghel (grootvader van de eerste vrouw van Teniers), het slachten van het varken verlevendigt deze verder koude boeren scène. De hele familie komt bijeen voor het ritueel van leven en dood: de man slijpt zijn mes en de vrouw houdt een pan vast om het bloed op te vangen – niets mag verloren gaan.

Er ligt een pak sneeuw, een eindje verderop spelen jongens een soort curling, eksters vliegen over. De mensen hebben lange wandelstokken, ook uit voorzorg om zich te kunnen redden mochten ze door het ijs zakken.

Winterse voorstellingen waren altijd al geliefd. De oude meesters schilderden ze graag en hun populariteit weerspiegelt zich in de grote aantallen prenten die naar hun schilderijen en ontwerpen zijn gemaakt. Tot in de 19e eeuw grepen graveurs terug op oude voorbeelden, ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Prijs: Euro 450,-