Dutch frigate – Willem Hendrik Hoogkamer after Christoffel van der Hart, c. 1830

“Bijleggende brik. Hollandsch oorlogsfregat ter lens loopende voor fok en digt gereefd groot marszeil.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830…

Read more

425

Bijleggende brik. Hollandsch oorlogsfregat ter lens loopende voor fok en digt gereefd groot marszeil.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van der Hart. Afm.: ca. 31 x 39 cm.

Aan het begin van het jaar 1830 had de Nederlandse marine in totaal 36 fregatten in dienst. Van deze 36 fregatten hadden er 14 een bewapening van 46 kanonnen, 12 hadden 44 kanonnen, 7 hadden 36 kanonnen en 3 hadden 28 kanonnen.

De fregatten waren in die tijd belangrijke oorlogsschepen voor de Nederlandse marine en werden voornamelijk ingezet voor kustverdediging, handelsbescherming en verovering van kolonies.

5 fregatten waren tijdens de Belgische Opstand betrokken bij de blokkade van de Schelde en het bombarderen van de stad Antwerpen in 1832. Waarschijnlijk is het lenzend Nederlands oorlogsfregat dat we hier vanaf bakboordzijde zien een van die 5 fregatten.

Het ontwerp voor deze ets is gemaakt door Christoffel van der Hart, Luitenant ter Zee 1e klasse bij de Nederlandse marine in de 19e eeuw. Hij diende op verschillende schepen, waaronder de fregatten “Zr.Ms. Prins van Oranje” en “Zr.Ms. Rotterdam”. Van der Hart was betrokken bij de Belgische Opstand van 1830, toen de zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden zich afscheidden en de onafhankelijke staat België vormden.

Prijs: Euro 425,-