Enkhuizen – Joan Blaeu, 1652
€525
ENKHUIZEN
“Topographia Enchusae“, kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu in 1652 naar het ontwerp van Cornelis Pietersz. Biens. De kaart werd vervaardigd voor een Latijnse editie van Blaeu’s beroemde stedenatlas “Het Toneel der Steden van de Vereenigde Nederlanden met hare Beschrijvingen” en is later met de hand gekleurd. Afm. ca. 39 x 51 cm.
Enkhuizen was één van de belangrijkste Zuiderzeesteden. De stad telde de grootste haringvloot van de Nederlanden in de 17e-eeuw, en bezat een kamer van de VOC. Ook de West-Indische Compagnie was in de stad vertegenwoordigd. Door handel op de Oostzeelanden, Engeland, West-Afrika en Indië werd Enkhuizen rijk. Enkhuizen was in 1622 met bijna 22.000 inwoners de op vier na grootste stad van Holland. Er waren vele scheepsbouwbedrijven gevestigd waaronder zeilmakerijen, touwslagerijen en timmerwerkplaatsen.
Eind 17e eeuw trad het verval in. De oorlogen met Engeland, het verzanden van de havenmond en de concentratie van handel op Amsterdam zorgden ervoor dat Enkhuizen een van de sluimerende verstilde stadjes aan de Zuiderzee werd. Door de economische neergang daalde de bevolking sterk. De stadsuitlegging van de 16e eeuw bleek veel te ambitieus, en grote delen van de stad binnen de vestingwerken bleven onbebouwd. Tussen 1650 en 1850 daalde de bevolking van 22.000 naar 5.400 inwoners. Maar zo ver is het toen deze plattegrond werd uitgegeven nog niet.
Links boven de wapens van Holland en Friesland, rechtsboven het wapen van Enkhuizen met op een schild drie haringen, gedragen door een vrouw.
Prijs: Euro 525,-