Nijmegen – Nicolaes van Geelkercken, 1639

“Nieumegen – Noviomagum”. Plattegrond met profielgezicht van Nijmegen vervaardigd door Nicolaes van Geelkercken voor de Historia Gelricae uit 1639 van…

Read more

950

Nieumegen – Noviomagum”. Plattegrond met profielgezicht van Nijmegen vervaardigd door Nicolaes van Geelkercken voor de Historia Gelricae uit 1639 van de hand van Johannes Isaacus Pontanus en uitgegeve door Nicolaas van Wieringen te Harderwijk en Johannes Janssonius te Amsterdam. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 38 x 41,5 cm.

We zien de stad vanaf de Waal. Rechts een numerieke legenda, links het stadswapen.

In 1648 maakte de Vrede van Munster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. In Nijmegen, dat lang in actief oorlogsgebied had geleden, brak een korte periode van welvaart aan. (In die periode is ook deze kaart van de stad gemaakt.) Totdat in 1672, toen Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen de Republiek der Verenigde Nederlanden de oorlog verklaarden en Nijmegen weer als vestingstad in de vuurlinies lag.

De Historia Gelricae werd in het Nederlands vertaald en aangevuld door Arend Slichtenhorst (uitgegeven in 1653/54). De kaart van Nijmegen van Van Geelkercken werd daarvoor aangepast en aan de onderzijde ingekort (zonder de Waaloever met daarop Lent en de Valkhofburcht).

Prijs: Euro 950,- (incl. lijst)