Duchy of Brabant – Abraham Goos + Claes Jansz. Visscher, 1622

2.450

BEROEMDE KAART VAN HET HERTOGDOM BRABANT

Brabantia Ducatus“. Kopergravure vervaardigd door Abraham Goos, uitgegeven te Amsterdam door Claes Jansz. Visscher in 1622. 2e staat (van 11). Later met de hand gekleurd. Afm. 46 x 56,5 cm.

Het Hertogdom Brabant was indertijd een omvangrijk gebied. Het strekte zich uit tot ver buiten de landsgrenzen van het huidige Nederland en België. Het was toen bijna ‘leeg’ gebied. Daar werden oorlogen uitgevochten, gebied bijgewonnen of verloren.

De kaart is uitgegeven kort na het Twaalfjarig Bestand. Visscher verwerkte zich ontvouwende nieuwsfeiten en de kaart verscheen, telkens aangepast, in maar liefst 11 verschillende staten. Zo is op dit exemplaar de strafexpeditie getekend onder leiding van Frederik Hendrik vanuit Breda naar Rustenburg in de omgeving van Leuven tussen 15 en 22 mei 1622 en de brandschatten van het vijandelijk gebied, gesymboliseerd door talloze rookwolken van brandhaarden tussen Leuven en Brussel.

De Tachtigjarige Oorlog was in Brabant vooral een strijd tussen de katholieken en protestanten. Het was een vestingoorlog, steden werden veroverd en heroverd. Grenzen veranderden voortdurend. De meeste mensen in Brabant bleven trouw aan de Spaanse koning, ze zagen legeraanvoerder Van Oranje niet als bevrijder, maar als bezetter. Na 80 jaar vechten werd in 1648 uiteindelijk de Vrede van Münster getekend. Het hertogdom scheurde in tweeën: het zuiden van Brabant bleef bij Spanje, het noorden kwam bij de Nederlandse Republiek.

Boven en onder het kaartbeeld gezichten van Leuven, Brussel, Antwerpen, ‘s Hertogenbosch, Tienen, Bergen op Zoom, Lier, Helmond, Breda en Mechelen. In de bovenhoeken portretten van Albrecht VII, aartshertog van Oostenrijk en zijn vrouw Isabella van Spanje, die beiden als soeverein regeerden over de Habsburgse Nederlanden tussen 1598 en 1621. Links en rechts van het kaartbeeld zien we een edelman en zijn vrouw, een handelaar en zijn vrouw, een boer en een boerin en een man en vrouw in de kledij van Mechelen. Linksonder het wapen van het markgraafschap Antwerpen, rechtsonder het wapen van Mechelen.

Prijs: Euro 2.450,- (incl. lijst)