Land van Heusden – Bernard Jacob de Roij (Roy), 1758

GEDETAILLEERDE WATERKAART VAN HET LAND VAN HEUSDEN Gravure vervaardigd van drie koperplaten in 1758 door militair ingenieur Bernard Jacob de…

Read more

2.650

GEDETAILLEERDE WATERKAART VAN HET LAND VAN HEUSDEN

Gravure vervaardigd van drie koperplaten in 1758 door militair ingenieur Bernard Jacob de Roij (tekenaar), P.A. Ketelaar (landmeter) en Gijbert Beket. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 56 x 137 cm.

We zien het ontwerp voor het maken van een zgn. overlaat om de wateroverlast uit de rivier de Maas te beperken. Deze diende ‘s winters het Bosscheveld van het overstromingswater over de Langstraatse Buitenvelden en door het Oude-Maasje, in het Bergscheveld of de Zuid-Hollandse waard te ontlasten. Daarnaast diende het de doorstroming van het water van de Waal naar de Maas door het Kanaal van St. Andries en over de Heerenwaardsen overlaat te bevorderen, waardoor ook de Waal en de Merwede ook enigszins konden worden ontlast.

De wateroverlast is op een gegeven ogenblik niet meer tolerabel. Als gevolg hiervan zijn er in de 19de eeuw plannen gemaakt om de Merwede/Waal/Rijn geheel te scheiden van de Maas. Hierop werd in 1883 besloten tot het graven van de Bergsche Maas. De Bergsche Maas deelt sindsdien het historische Land van Heusden in tweeën.

E2.650,- (incl. lijst)