Overijssel – Claes Jansz. Visscher, 1634

HEERLIJKHEID OVERIJSSEL “De Heerlijckheijt van Over-Yssel.” Kopergravure vervaardigd door Abraham Goos en uitgegeven te Amsterdam door Claes Jansz. Visscher in…

Read more

750

HEERLIJKHEID OVERIJSSEL

De Heerlijckheijt van Over-Yssel.” Kopergravure vervaardigd door Abraham Goos en uitgegeven te Amsterdam door Claes Jansz. Visscher in 1634 als deel van diens atlas “Belgium sive Germania Inferior continens provincias singulares septemdecim iuxta artem Geographicam perfectissime descripta” [Belgium, ook wel bekend als Germania Inferior, met zeventien afzonderlijke provincies die zeer nauwkeurig beschreven zijn volgens de kunst van de geografie]. Later met de hand gekleurd. Afm. 39,5 x 50,5 cm.

De gloriedagen van de Nederlandse cartografie in de Noordelijke Nederlanden was in de 17 de-eeuw, de Gouden Eeuw, “Goud” althans voor de westelijk gelegen zeeprovincies. In de landgewesten blonk toen niet zoveel goud. Daar lagen bloeiperioden eerder in de tijd. Zo gold voor de IJsselstreek en de daar gelegen (Hanze) steden als periode van hoogste bloei het eind van de 14de– tot ver in de 16de-eeuw. De IJsselsteden maakten het dal van de rivier tot een internationaal centrum van land- en zeehandel, markten, kerkelijk leven, kunst en onderwijs.

Vanaf het midden van de 16de-eeuw ging Overijssel behoren tot de provincies die vooral dienden als beschermende gordel rond Holland, West-Friesland en Zeeland. Vóór die tijd verscheen Overijssel vooral op kaarten van grotere gebieden: van de vier noordelijke provincies of in combinatie met Drenthe of Gelderland.

Deze kaart van de Heerlijkheid Overijssel met het westen bovenaan is uitgegeven door Claes Jansz. Visscher, maar vervaardigd naar een kaart van Jacob van Deventer van bijna een eeuw eerder. Eigen waarnemingen werden in die tijd nauwelijks verricht, kopiëren was veel eenvoudiger en voordeliger. Ook belemmerde de langdurige bezetting van Twente door Spaanse troepen en de onveiligheid op het platteland het opmeten en publiceren van vernieuwde kaarten. Dit had tot gevolg dat fouten soms honderden jaren onverbeterd bleven. Zo staat bij Coevorden niet alleen het dorp Oosterhesselen, maar ook het gefantaseerde Westerhesselen.

Prijs: Euro 750,-