Achtiende eeuws Haarlemmerhout

ACHTIENDE EEUWS HAARLEMMERHOUT “Kaart van den Haarlemmerhout, cum annexis.” Kopergravure vervaardigd door ‘Ordinaris Landmeter’ van Haarlem Jan van Varel in…

Read more

ACHTIENDE EEUWS HAARLEMMERHOUT

Kaart van den Haarlemmerhout, cum annexis.” Kopergravure vervaardigd door ‘Ordinaris Landmeter’ van Haarlem Jan van Varel in 1769. Later met de hand gekleurd.

De Haarlemmerhout ligt op een vijfduizend jaar oude strandwal die achter de oude duinen door heel Holland loopt, beginnend in het Westland tot voorbij Alkmaar. In het oerbos dat daarop enkele millennia geleden ontstond werden in de loop der tijd steeds meer bressen geslagen voor bewoning en agrarische doeleinden, en soms door oorlogsvoering. De schamele restanten van dat oerbos zijn het Haagse Bos, de Alkmaarder Hout en de Haarlemmerhout. De Haarlemmerhout is meermalen praktisch weggevaagd geweest en heeft verschillende herbeplantingen en metamorfosen ondergaan. De grootste klappen kreeg het bos tijdens de belegeringen van Haarlem door Jacoba van Beieren (1428) en zo’n anderhalve eeuw later door de Spanjaarden.

De kaart van de Haarlemmerhout is vervaardigd in een tijd dat het aanzienlijke regionale betekenis had. We zien de Hout vlak na de laatst toegevoegde herbeplanting uit 1755 (het voormalige Kaatsveld, linksboven is zuidoost, de kaart is op het zuiden georiënteerd). De Hout wordt hier nog geregeerd door de strenge geometrische tuinstijl die sinds het eind van de 17de eeuw in de mode was. Een paar decennia daarna is alles omgegooid voor de puissant rijke Amsterdamse bankier Henry Hope, die vanuit zijn Paviljoen Welgelegen de Hout praktisch als zijn voortuin beschouwt en een strakke zichtlijn door het bos naar het zuiden trok.

Prijs: VERKOCHT