“Amstelodamum – In quo cedes Sacrae, Curia Hospitalia, cum vicis et Burchvallis omniumque interfluentium alueis, accurate omnia delineantur, additis extensionis nouce limitibus” (Amsterdam – waar je heilige plekken en een gastvrij stadhuis zult vinden, met wijken en burgwallen en alle tussenliggende grachten, allemaal zorgvuldig weergegeven, met de toevoeging van de nieuwe uitbreidingsgrenzen) kopergravure, voor het eerst uitgegeven door Georg Braun en Franz Hogenberg in 1617, hier in een heruitgave van Johannes Janssonius uit 1657. Later met de hand gekleurd. Afm. 27,5 x 38,5 cm.
Op deze plattegrond van Amsterdam krijgt de Derde Uitleg vorm. Door de snelle welvaartsgroei, niet in de laatste plaats door de Oost-Indische handel, werd de stad aanzienlijk uitgebreid. Elf van de later 26 bastions zijn ingetekend. Ook de paden naar de nieuwe stadswal zijn doorgetrokken. Het is een actualisering van een vogelvlucht gezicht op de stad uit 1572 dat door Braun en Hogenberg in het eerste deel van hun Civitates werd opgenomen.
Georg Braun beschrijft de stad als volgt: “Wat een onuitsprekelijke rijkdommen liggen als het ware over deze stad opgestapeld. Je zou kunnen zeggen dat het Amsterdam aan niets ontbreekt, behalve dat het te veel rijkdom heeft. De stad is als een pakhuis van waaruit niet alleen naburige maar ook verre landen worden bevoorraad in tijden van nood, zoals Italië en Spanje een paar jaar geleden. Hier wordt niemand uitgesloten, maar deelname staat open voor iedereen, van welke natie of religie dan ook, die eerlijke handel wil drijven.”
Literatuur: “Kaarten van Amsterdam 1538-1865”, Marc Hameleers, nr. 19.
Prijs: VERKOCHT