China – Homann, ca. 1740
“Regni Sinae vel Sinae Propriae“, kopergravure vervaardigd door Johann Matthaus Haas, uitgegeven door de Erven Homann te Neurenberg ca. 1740. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 58 x 51,8 cm.
Zeer gedetailleerde kaart van China gemaakt aan de hand van mid-18de-eeuwse Europese kennis. We zien het gebied tussen de Gobi-woestijn in het noorden, het eiland Formosa (Japan) in het oosten en Hainan (Taiwan) in het zuiden.
De legenda linksonder verklaart aanduidingen zoals rivieren, meren en steden in het Tartaars (Russisch), Chinees en Latijn. Het fraaie titel cartouche rechtsonder wordt geflankeerd door Chinese draken. Op de kaart zijn de provincies met verschillen kleuren weergegeven.
Johann Baptist Homann (1663-1724) en zijn zoon Christoph Homann (1703-30) richtten de belangrijkste Duitse cartografische uitgeverij van de 18de-eeuw op, in Neurenberg. In 1715 kreeg Homann senior van keizer Karel de Zesde van het Heilige Roomse Rijk de titel “Geographe du Roy“. Door deze bevoorrechte positie had Homann beschikking over veel middelen waardoor hij de meest vooruitstrevende en meest nauwkeurige kaarten van zijn tijd kon maken. Na de dood van Johann Baptist Homann in 1724 gaat zijn zoon Christoph nog vier jaar met het bedrijf door. Vervolgens draagt ook hij de zaak over en verschijnen vanaf dat moment alle kaarten als zijnde uitgegeven door de “Erven Homann”.
Prijs: VERKOCHT