DE NEDERLANDSE FACTORIJ DESHIMA
”Magazin de la Compagnie de l’isle de Disma / De logie voor Nangasacki op ‘t Eylandt Schisma / The Lodge before Nangasaque on the Iland Schisma. ” Kopergravure van het eiland Deshima uit ”Gedenkwaerdige gesantschappen der Oost-Indische Maatschappij in `t Vereenigde Nederland aan de kaisaren van Japan…” van de hand van Arnold Montanus en uitgegeven door Jacob Meurs in 1669. Later met de hand gekleurd. Afm. 25,5 x 35 cm
Na de verdrijving van de Portugezen uit Japan mochten alleen Chinese en Nederlandse schepen naar Japan komen en was Nagasaki de enige haven die ze mochten betreden. Deshima (築島) werd in 1641 de factorij voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) en vormde tot het einde van de jaren 1850 het enige contact van Japan met Europa.
Het leven op Deshima was eentonig. De Nederlanders leefden op het waaiervormige eiland van ongeveer 70 bij 210 meter onder strikte beperkingen. Behalve voor het een jaarlijks bezoek aan de shogun in Edo (het tegenwoordige Tokyo), mochten zij niet van hun eilandje af. De bezetting bestond in het handelsseizoen van augustus tot november doorgaans uit een Opperkoopman, een tweede koopman, enkele onderkooplieden en een aantal assistenten, waaronder de dokter.
Op deze oudste prent van Deshima zien we in de linker- en rechter bovenhoek een legenda in het Nederlands en in het Frans waarop staan aangeduid: de trappen waar geladen en gelost werd, het huis voor Japanse bezoekers, het huis van het Opperhoofd, de laad en losplaats, de bottelarij en het veilinghuis.
Prijs: VERKOCHT