DEN HAAG VANAF HET MALIEVELD
“Gesigt van het Nieuwe Voor-hout, uyt het bosch tot ‘s Gravenhage“. Gravure met ets gedrukt van twee koperen platen, ca. 1730 los uitgegeven door Leonhard Schenk. Later met de hand gekleurd. Afm. 64 x 103 cm.
In het bos, net buiten de stad, is het een drukte van belang. Het gaat om zien en gezien worden. Links de Koekamp, rechts voor de brug de wachtpost. De Bosbrug voert ons vanaf het Malieveld in de richting van het Korte Voorhout. Over de brug de (naar Amalia van Solms vernoemde) Prinsessegracht. Op de hoek van de Prinsessegracht en de Korte Voorhout twee statige panden. Het linker ‘Huis aan de Boschkant’ werd in de eerste helft van de 18de-eeuw bewoond door de raadspensionaris van Holland, Simon van Slingelandt, en door Rudolph Ulrich Freiherr von Spröcken, gezant van de Engelse koning in diens hoedanigheid van keurvorst van Hannover. Het pand werd bij een bombardement verwoest in 1945, nu staat er het Ministerie van Financiën. Het rechter hoekhuis werd in eerste helft van de 18de-eeuw bewoond door Charles de Montmoulin, kolonel bij de Zwitserse Gardes, zijn weduwe Ida Valckenier en vervolgens Johanna van Breugel Vrijvrouwe van Heenvliet en haar erven. Het werd afgebroken in 1914. Rechts er naast ligt de Geschutgieterij, waar de er langs lopende Kanonstraat ons tegenwoordig nog aan herinnert.
Op de achtergrond zien we de Grote Kerk en langs de skyline de toppen van onder andere de Nieuwe Kerk, Binnenhof, en Kloosterkerk.
Prijs: VERKOCHT