Holland – Joan Blaeu, na 1643

“Hollandia Comitatus”. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu te Amsterdam, tussen 1643-1663. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca.…

Read more

Hollandia Comitatus”. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu te Amsterdam, tussen 1643-1663. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 39 x 52,5 cm.

West georiënteerde kaart van Holland met inzetkaart van de Waddeneilanden, versierd met een triton en slingers van vissen. Met het wapen van het graafschap midden bovenaan. Linksonder een cartouche zonder tekst, bekroond door een liggende leeuw. Rechtsonder een landmeter met passer en schaalstok. Willem Janszoon Blaeu heeft de kaart rechtsonder in de plaat gesigneerd.

De kaart is een nagegraveerd van een in 1629 door Henricus Hondius uitgegeven kaart en behoort daarmee tot de eerste generatie kaarten van Holland op folio formaat, gebaseerd op het karteringswerk en de daaruit voortkomende wandkaart van Balthazar Florisz van Berckenrode uit 1620-21.

De kaart van Blaeu werd uitgegeven in twee verschillende staten. In deze tweede staat zijn de Schermer en de Waard inmiddels drooggelegd en zien we in deze polders wegen en kanalen lopen, bovendien is de trekvaart tussen Amsterdam en Haarlem op de kaart weergegeven.

Literatuur: Hollandia Comitatus, Blonk-van der Wijst, nr. 49.2

Price: SOLD