“Männerfang” – Richard Gutschmidt (Meggendorfer Blätter), 1911

OP MANNENJACHT „Männerfang“, gouache van Richard Gutschmidt (1861-1921), ontwerp voor een cover van de Meggendorfer Blätter van 1911. Gesigneerd rechtsonder.…

Read more

OP MANNENJACHT

Männerfang“, gouache van Richard Gutschmidt (1861-1921), ontwerp voor een cover van de Meggendorfer Blätter van 1911. Gesigneerd rechtsonder. Afm.: 47 x 38,7 cm.

In het tijdschrift staat bij de voorstelling een bijschrift:

-„Sieh nur Egon, die Schwestern Müller verlassen eben in ihren reizenden Badekostümen die Kabinen; das gäbe ein herrliches Bild für einen Maler.“
– „Freilich, und darunter könnte er schreiben: ‚Aufbruch zur Jagd‘!“

[- “Kijk eens Egon, de zusjes Müller komen net in fraaie badkleding uit de verkleedhokjes; dat zou een prachtig tafereel voor een schilder zijn.”
– Zeker, en daaronder zou hij kunnen schrijven: ‘klaar voor de jacht’!”]

De “Meggendorfer Blätter Zeitschrift für Humor und Kunst, uitgegeven te München tussen 1888 en 1944, was een tijdschrift opgericht door kunstenaar Lothar Meggendorf en was gevuld met satire van een hoog kunstzinnig gehalte. Het blad stond vol geïllustreerde grappen, korte verhalen, gedichten, karikaturen en beeldverhalen die werden gemaakt door een grote aantal bekende en minder bekende kunstenaars. De humor van de Meggendorfer Blätter was in tegenstelling tot een blad als Simplicissimus, dat in de zelfde periode verscheen, politiek minder scherp en is daardoor ook vandaag de dag nog begrijpelijk en vaak geestig.

Prijs: VERKOCHT