“Nieumegen – Noviomagum“. Plattegrond met profielgezicht van Nijmegen vervaardigd door Jacob van Geelkercken en uitgegeven door Janssonius te Amsterdam, 1657. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 38 x 41,5 cm.
We zien de stad vanaf de Waal. Rechts een numerieke legenda, links het stadswapen.
In 1648 maakte de Vrede van Munster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. In Nijmegen, dat lang in actief oorlogsgebied had geleden, brak een korte periode van welvaart aan. (In die periode is ook deze kaart van de stad gemaakt.) Totdat in 1672, toen Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen de Republiek der Verenigde Nederlanden de oorlog verklaarden en Nijmegen weer als vestingstad in de vuurlinies lag.
Janssonius (1588 Arnhem-1664 Amsterdam) trouwde met de dochter van uitgever Jodocus Hondius I en neemt na een tijd diens zaak over aan het huidige Damrak in Amsterdam.
Janssonius verwerft 363 koperen platen van de Keulse uitgevers Georg Braun en Franz Hogenberg en besluit daarmee in 1657 zelf een stedenboek te maken. De koperen platen werden geüpdate, aangepast en deels geheel nieuw vervaardigd. Hij gebruikte daarbij topografische voorbeelden van Matthäus Merian, Jodocus Hondius II en van zijn Amsterdamse concurrent Joan Blaeu.
Het resultaat was een indrukwekkend boek in 8 delen met daarin ruim 500 afbeeldingen van steden van de wereld. De meeste platen werden niet gesigneerd.
Prijs: VERKOCHT