PANORAMA VAN ROTTERDAM VANAF DE MAAS
Gravure met aquatint vervaardigd ca. 1830-1840 door Kaspar Burkhard naar een tekening van Anton Ditzler, uitgegeven door F.C. Eisen te Keulen. Later met hand gekleurd. Afm. 8,8 x 54,1 cm (+ tekst).
Na de ineenstorting van het Franse imperium in 1813 maakte in Rotterdam de koopmans-/stadselite de dienst uit. Enkele families verdeelden onderling de belangrijkste economische en bestuurlijke posities in gemeenteraad en Kamer van Koophandel.
Dit familienetwerk bewaakte de mores van de koopmansstad, gericht op herstel van sociaal culturele verhoudingen van het Ancien Regime. In het ideaalbeeld van de koopmansstad domineerde de sierlijk waterstad, zoals die vanaf het einde van de 16de-eeuw was ontstaan.
De waterstad telde diverse karakteristieke haven zoals Blaak, Nieuwe Haven, Leuvehaven, Wijnhaven en Scheepmakershaven. Aan de zuidzijde van de Scheepmakershaven begon men in 1615 met de beplanting van de beroemdste kade aan de Maasoever van Rotterdam, de Boompjes, die een zo belangrijke rol zou spelen in de beeldvorming van de stad. De elite beschouwde een representatief waterfront als het belangrijkste beeldmerk van de stad.
Prijs: VERKOCHT