IJSPLEZIER OP DE MAAS VOOR ROTTERDAM
“Gezicht van ‘t IJsvermaak op de Rivier de Maas voorde Stad Rotterdam in de Maand January 1784″. Proefdruk voor een kopergravure door Matthias de Sallieth naar het ontwerp van Theodorus de Roode, uitgegeven in 1784 te Rotterdam door J. de Leeuw & J. Krap. Later met de hand gekleurd. Afmetingen (afbeelding): 32,8 x 63,2 cm.
Hoewel op de Maas in de 18e en 19e eeuw bijna elk jaar bevroor, waren winters waarin men zich langdurig kon vermaken op het ijs, zeldzaam. Dit gebeurde in de jaren 1776, 1784, 1838 en in 1855. De aanblik van de Maas was er dan een van arrensleden, tentjes, kramen, schaatsenrijders, wandelaars en zelfs harddraverijen.
We kijken hier naar de stad richting westen met rechts de Ooster Oude Hoofdpoort en in het midden de Boompjes. Op het ijs en de kade is het een drukte van belang. Men vermaakt zich. Zwierig glijden de ijzers, in een treintje, met z’n tweeën of schaatsers alleen. Een enkeling is minder ervaren en valt. Het ijs is dik genoeg dat slechts één schaatser voor de veiligheid een stok met haak heeft meegenomen. Talloze bezoekers staan rondom koek en zopie tenten. Het is zien en gezien worden en menig arrenslee vervoert deftige lieden.
Matthias de Sallieth (1749 – 1791) was een Oostenrijkse graveur geboren in Praag. Hij was leerling van J.E. Mansfeld in Wenen en Jacques Philippe Le bas in Parijs. Hij was met name bekend om zijn gravures van marinetaferelen en zeeslagen, maar graveerde ook veel van de tekeningen van zijn goede vriend en stadsgenoot Dirk Langendijk.
Theodorus de Roode, Rotterdammer van geboorte, was hofschilder geweest van Prins Karel van Oostenrijk, maar 1771 naar Rotterdam teruggekeerd.
Literatuur: Frederik Muller “Nederlandse Historieplaten”, nr. 4530
Prijs: VERKOCHT