The Hague, Scheveningen, Wassenaar, Voorburg, Rijswijk – Cruquius, 1712

Kopergravure van ’s Gravenhage, Scheveningen, Wassenaar, Voorburg, Rijswijk, bestaande uit vier gemonteerde bladen van de als atlas gebonden kaart van…

Read more

Kopergravure van ’s Gravenhage, Scheveningen, Wassenaar, Voorburg, Rijswijk, bestaande uit vier gemonteerde bladen van de als atlas gebonden kaart van “‘t Hoogheemraedschap van Delflant: met alle de Steden… Gemeten en in Kaerte gebracht door (de Geadmitteerde Landmeters) Nicol. en Jac. Kruikius (Cruquius)“ uitgegeven in 1712. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 90 x 86 (h x b) cm.

De kaart van Cruquius, waarvan de opdracht op 12 september 1702 werd verstrekt door het Hoogheemraadschap van Delfland, verscheen pas in 1712 in druk. De opname van het kaartboek heeft plaatsgevonden tot in het jaar 1707. In die tijd liepen Nicolaus Cruquius en zijn broer Jakob met kettingen door de polders van het Hoogheemraadschap van Delfland om de percelen land, de plaats van de gebouwen en die van wegen en vaarwegen in te meten.

Het resultaat mag tot een van de hoogtepunten van de historische cartografie worden gerekend. De gebr. Cruquius wisten met de hulpmiddelen die ze hadden een verbluffend nauwkeurige set landkaarten te vervaardigen die tegenwoordig kunnen worden gescand en met enig pas- en meetwerk worden gegeorefereerd. Door de 18de-eeuwse kaart onder een moderne topografische kaart schaal van 1:10.000 te leggen, wordt duidelijk hoe precies de waarnemingen zijn vastgelegd. Tot in de details geven zij de plattegrond van gebouwen weer, krommingen in sloten, wegen en paden, zelfs die paden die slechts door mondelinge overlevering nog bij de buurtbewoners bekend zijn. Ook de beschrijvingen zijn uiterst doordacht. Door typografische trucjes toe te passen wisten zij de naamgevingen zo over het kaartblad te verdelen dat de grenzen van bepaalde stukken land die bijeen behoorden, ook precies pasten tussen de eerste en de laatste letter van de naam die er aan werd gegeven.

Het vervaardigen van de grote kaart van Delfland kostte toen 20.000 gulden (!!).

Het Hoogheemraadschap van Delfland was een overkoepelend waterschap, waarin een groot aantal kleinere waterschappen heeft gelegen. Deze waterschappen waren zelfstandig maar vielen óf onder Rijnland, óf waren inliggende waterschappen en sterk afhankelijk van Delfland.

Prijs: VERKOCHT