UTRECHT IN EEN TIJD VAN ECONOMISCHE LUWTE
Gravure naar het ontwerp van Friedrich Bernhard Werner, gedrukt van twee koperplaten en uitgegeven door Johann Friedrich Probst te Augsburg ca. 1750. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 34 x 96,5 cm.
Aan het einde van de zeventiende eeuw verloor de Republiek haar rol als economische supermogendheid langzamerhand aan Engeland. Hoewel Utrecht aanvankelijk minder last had van de teruglopende koopvaardij, nam de werkloosheid in de 18e eeuw sterk toe. In die tijd werden maar weinig stadsgezichten gemaakt. Het waren de buitenlandse uitgeverijen die toen de stad (en provincie) vastlegden.
Friedrich Bernhard Werner (1690-1776) had een kleurrijke loopbaan voordat hij als freelance kunstenaar voor de uitgeverijen van Augsburg ging werken. Zo was hij onder meer soldaat, ‘Wunderdoktor’, vertaler van opera’s en landmeter. Hij reisde veel door Polen, Pruisen, Pommeren, Beieren, Italië, Frankrijk en Nederland om ontwerpen te maken voor zijn prenten van steden, kerken, paleizen en kastelen.
Johann Friedrich Probst (1721-1781) leerde het vak van zijn vader Georg Balthasar Probst, beiden waren naast hun beroemde panorama’s, ook bekend voor de uitgave van honderden optica prenten in Augsburg, Parijs en Londen. Het merendeel daarvan met keizerlijk privilege (“l’Académie Imperiale d’Empire des Arts liberaux avec Privilege de Sa Majesté”).
Prijs: VERKOCHT