NIEUWE KAART VANDEN LANDE VAN UTRECHT
Kopergravure, samengesteld uit meerdere bladen, vervaardigd door Bernard de Roy (/de Roij) in 1696, 2e staat uitgegeven door Covens en Mortier in 1743. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent) 121 x 184 cm.
Dit is de bekendste kaart van de provincie Utrecht en na uitgifte van deze gedetailleerdere 2e staat, ongeveer een eeuw het meest gezaghebbende kaartwerk over de provincie. Alle latere kaarten zouden er op teruggrijpen.
Ter omkadering van de kaart werden gravures gemaakt met wapens van Holland, stad en provincie Utrecht, magistraatspersonen en gezichten van Montfoort, Wijk bij Duursteerde, Utrecht, Rhenen en Amersfoort. Deze op losse bladen gedrukte versieringen zitten niet bij dit exemplaar.
De Roy’s grootschalige kaart is er een in een reeks van wandkaarten, die in de 17de-eeuw van vele delen van ons land zijn verschenen. Bij gebrek aan een uniforme grootschalige kaart van het gehele grondgebied van de Republiek, vormden deze op verschillende schalen ontworpen en in kwaliteit en uitvoering uiteenlopende kaartwerken, toen de hoofdbron van de geografische kennis van de afzonderlijke gewesten.
De kaart van Den Lande van Utrecht werd behalve om haar geografische informatie ook uit decoratieve en representatieve overwegingen gebruikt en vormde een waardige en passende versiering, zowel voor de vergaderzalen van de bestuurscolleges als voor de huizen van welgestelde particulieren. Helaas betekende deze bestemming meestal haar vrijwel zekere ondergang. Blootgesteld aan licht, stof, vocht, roet, temperatuurswisselingen, veelvuldige aanraking en andere ongunstige invloeden, takelden de op linnen of hout gemonteerde exemplaren in de loop der tijden sterk af en eindigden meestal roemloos hun bestaan. Dit exemplaar heeft haar ‘bestemming’ als wandkaart in eerste instantie niet bereikt, maar is in atlasvorm samengebonden geconserveerd gebleven en pas in de 20e-eeuw gemonteerd.
Literatuur: facsimile met introductie door A.H. Sijmons (1973).
Prijs: VERKOCHT