Vier jaargetijden – naar Gerard de Lairesse, 18de eeuw

DE VIER JAARGETIJDEN EN DE GODEN Serie over de vier jaargetijden. 18de-eeuwse kopergravures vervaardigd naar prenten van Gerard de Lairesse.…

Read more

DE VIER JAARGETIJDEN EN DE GODEN

Serie over de vier jaargetijden. 18de-eeuwse kopergravures vervaardigd naar prenten van Gerard de Lairesse. Gemonogrammeerd “VK”, mogelijk Nicolaes Verkolje. Later met de hand gekleurd. Afm. elk ca. 13 x 17,5 cm.

Ver – Flora zit als personificatie van de lente op een wolk en is omgeven door drie gepersonifieerde maanden die gebladerte en bloemen bij zich dragen. Flora is gekroond met een bloemenkrans en maakt een tweede van de bloemen die de Maanden haar aanreiken.

Aestas – Ceres zit als personificatie van de zomer op een wolk en is omgeven door drie gepersonifieerde maanden die fruitmanden, olijftakken en graan aandragen. Ceres wordt gekroond met een krans van graan, in haar handen houdt ze een brandende toorts en een sikkel.

Autumnus – Bacchus zit als personificatie van de herfst op een wolk en is omgeven door drie gepersonifieerde maanden die wijnranken en ander seizoensfruit bij zich dragen. Bacchus is gedeeltelijk bedekt met een tijgervel en gekroond met wingerdbladen en druiven, in zijn linkerhand houdt hij een hoorn des overvloeds.

Hiems – De god van de wind, Aeolus, zit op een wolk met een kale tak in zijn hand en staat symbool voor de winter. Hij is omgeven door drie gepersonifieerde maanden. Eén houdt een met wortelen gevulde hoorn des overvloeds vast, een tweede draagt een olijftak bij zich en is al hoestend weggedoken in zijn mantel. Het hoofd van de derde Maand is bedekt met een bontmuts.

Prijs: VERKOCHT