Vrijheid van Utrecht – Specht + Ottens, 1696

UTRECHT EN OMGEVING “Caerte vande Vryheyd der Stadt Utrecht volgens decisie vanden jare 1539“. Kopergravure uit 1696 van Caspar Specht,…

Read more

UTRECHT EN OMGEVING

Caerte vande Vryheyd der Stadt Utrecht volgens decisie vanden jare 1539“. Kopergravure uit 1696 van Caspar Specht, ongewijzigd heruitgegeven tussen 1708-1719 door Joachim Ottens. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm. (prent) 37 x 53 cm.

De kaart werd vervaardigd om de stadsjurisdictie weer te geven. Deze behelsde het op de kaart gekleurde en met een stippellijn omgeven gebied. Waarschijnlijk ging het stadsbestuur niet akkoord met de grenzen zoals die op de kaart van Specht zijn weergegeven. Het is anders niet goed te verklaren dat het in 1698 door Gabriel Reets een (inmiddels verloren gegane) andere kaart liet maken.

In de legenda linksonder wordt verwezen naar gebouwen en straten in stad. De legenda rechtsonder somt de schoutambachten en lage gerechten op.

Over Caspar Specht zelf is weinig bekend. Hij was graveur en kunsthandelaar, vermoedelijk een leerling van Steven van Lamsweerde. Specht was in 1686 decaan van het schilderscollege te Utrecht.

Literatuur: Marijke Donkersloot de Vrij, “Kaarten van Utrecht” (1989), nr. 1402

Prijs: VERKOCHT