WARMOND (GEM. TEYLINGEN)
“Warmond”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ‘s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.
We zien het voormalige dorp Warmond met in de voorgrond de Oude Toren, met ruïne die dateert uit 1573. Tijdens het Beleg van Leiden braken de Leidenaren de oude kerk en het daarnaast gelegen klooster af. Ze waren bang dat de Spanjaarden er hun intrek zouden nemen voor een veilig heenkomen. In 1579 liet de Heer van Warmond het koor der kerk weer opbouwen en gaf het aan de “gereformeerden” in gebruik.
De gebouwen in de achtergrond met het “cierlyk-eenvoudige torentjen” zijn van het Groot Seminarie. (Het seminarie sloot in 1967 haar deuren, tegenwoordig zit hier complex Mariëngaerde.)
Warmond was eeuwenlang een zelfstandig gebied waar de heer van Warmond over leven en dood van zijn onderdanen beschikte. Na Napoleon was dat voorbij. De heren van Warmond mochten het dorp nog besturen, maar raakten dit recht in 1848 definitief kwijt.
In 1842 kreeg het dorp een treinstation. Station Warmond lag aan de allereerste spoorlijn van Nederland, waarvan de bouw vijf jaar eerder was begonnen. Tussen 1843 en 1845 bouwde men aan de zuidrand van de Haarlemmermeer gemaal De Leeghwater, voor de droogmaking van het Haarlemmermeer.
Ondanks de industriële revolutie was Warmond in de 19e-eeuw vooral een boerendorp. In 1815 waren er bijna vijftig boerderijen. Elk jaar werden in Warmond honderden koeien, schapen en varkens geslacht. Daarnaast produceerden de Warmondse boeren vooral rogge en aardappelen, daarnaast ook haver, gerst, erwten, bonen en kaas. Omdat Warmond aan het water ligt, waren de boerderijen bijzonder: het waren vaarboerderijen, zogeheten omdat de boeren hun dieren met de boot naar de weilanden brachten. Vanwege de waterrijke omgeving kende Warmond ook scheepsmakerijen. De scheepsbouw was in het dorp een van de belangrijkste ambachten.
Vanaf 1880 ging het Warmondse boerenlandschap er langzaam maar zeker heel anders uitzien. Op de zandgronden kon men heel goed bollen kweken en de akkers verdwenen uit het landschap. Zij maakten plaats voor tulpen, hyacinten en later ook narcissen. In 2006 is Warmond samen met Voorhout en Sassenheim opgegaan in de gemeente Teylingen
Prijs: VERKOCHT