ZEELAND OP DE KAART GEZET
“Zeelandiae Comitatus“, kopergravure gedrukt op 9 bladen, vervaardigd door Zacharias Roman en Nicolaas Visscher I, ca. 1720 uitgegeven door Reinier Ottens. Later met de hand gekleurd. Afm. 137 x 156,5 cm.
In het midden van de zeventiende eeuw, 100 jaar na het verschijnen van de eerste gedrukte kaart van Zeeland, bestond behoefte aan een nieuwe grootschalige kaart, een wandkaart. Men was zuinig en vond het niet nodig een nieuwe opmeting van de provincie te laten verrichten. Er waren immers al veel regionale kaarten, polderkaarten en er bestond een recente, goede kaart van Walcheren. Door de samenvoeging van al deze kaarten moest het mogelijk zijn een nieuwe kaart te maken.
De opdracht werd gegeven aan Zacharias Roman, boekhandelaar en uitgever in Middelburg. Hij maakte de kaart in samenwerking met het uitgevershuis Visscher in Amsterdam. Zo ontstond in 1655 de zgn. Visscher-Roman kaart, een werkelijk prachtig uitgevoerde kaart vol details, al was hij geografisch niet erg betrouwbaar, omdat door samenvoeging van kaarten met verschillende schalen de verhoudingen niet kloppen. Toch werd de kaart door de overheid geaccepteerd. Alles stond er op, steden, dorpen, polders en dat was voor de bestuurders kennelijk voldoende.
De kaart werd in de loop der tijd meermaals bijgewerkt en bleef tot in de achttiende eeuw in productie. Na het overlijden van de weduwe van Nicolaas Visscher II, kwamen de koperplaten in handen van het uitgevershuis Ottens en verscheen rond 1720 een vijfde (en laatste staat) van de kaart. Waarvan hier een exemplaar.
Literatuur: Blonk – Zeelandia Comitatus, p 62-68, nr. 41C.5
Prijs: VERKOCHT