Zwitserland, Meer van Genève – Mercator-Hondius, 1606

“Chorographica Tabula Lacus Lemanni Locorumque Circumiacentium Auctore Iac. G. Genevensi” [chorografische kaart van het Meer van Genève en omliggende plaatsen…

Lees verder

Chorographica Tabula Lacus Lemanni Locorumque Circumiacentium Auctore Iac. G. Genevensi” [chorografische kaart van het Meer van Genève en omliggende plaatsen van Jacques Goulard uit Genève], kopergravure vervaardigd door Gerard Mercator en uitgegeven door Jodocus Hondius in 1606. Later met de hand gekleurd. Verso: Latijnse tekst. Afm. (plaatafruk): 36,9 x 54,3 cm.

Deze decoratieve kaart bestrijkt het hele Meer van Genève, van de rivier de Rhône in het noordoosten tot de stad Genève, inclusief het gehele kanton Genève. De kaart vermeldt steden en forten, maar er is ook informatie over kastelen, torens en wijnhuizen, waarvan sommige zijn vermeld. Linksboven aan de smalle kant van het meer bevindt zich bijvoorbeeld het “Chateau Chillon”, dat later beroemd werd door schrijvers als Rousseau en Byron.

De kaart bevat tal van decoratieve elementen, waaronder zeilschepen in het meer en de prachtig weergegeven Alpen. Een grote fraaie windroos staat in het midden van het meer. Rechtsonder verschijnt een blanco titelcartouche, hetgeen suggereert dat Hondius van plan was zijn eigen impressum toe te voegen, maar het nooit afmaakte.

Onder de kaart staan vijf portretten van belangrijke reformatoren uit die tijd, met factsheets over hun leven: Johannes Calvijn, Guillaume Farel, Pierre Viret, Theodore de Beze en Simon Goulart. In edities van de Mercator-Hondius Atlas die na 1609 verschenen, werden de portretten weg gecensureerd en dit deel van de gravure niet afgedrukt. De protestantse reformatie had geleid tot een splitsing van de kerk en spanningen tussen protestanten en katholieken leidden in 1618 tot de Dertigjarige Oorlog. De Amsterdamse uitgeverij Hondius moet gedacht hebben alle klanten tevreden te willen houden en hebben een kaart in hun atlassen genomen die de protestantse hervormers niet verheerlijkte. De Nederlandse Republiek was op dat moment immers verwikkeld in haar eigen godsdienstoorlog en daaraan mee doen was niet goed voor de zaken.

Prijs: VERKOCHT