De stukken waarin wij handelen zijn authentiek en oud
Vaak eeuwen oud en worden van generatie op generatie doorgegeven of verkocht. Wij zijn altijd geïnteresseerd prenten, kaarten en/of tekeningen in te kopen. Ook hele collecties kunnen interessant zijn. Mocht u overwegen stukken te verkopen dan horen we graag van u.
Het beste kunt daarvoor met uw stukken bij ons langskomen. Bel (020-6640841) of e-mail (interantiquariaat@chello.nl) ons van te voren om een afspraak te maken.
Ook kunt u ons een email sturen met een of meerdere afbeeldingen. Het helpt als u daarnaast nog wat informatie geeft. Zoals:
- Wie was de kunstenaar of maker? Bij het vervaardigen van prenten en kaarten waren meestal flink wat mensen betrokken: een landmeter of tekenaar, graveur, uitgever en/of opdrachtgever. Soms staan die namen op de prent, maar lang niet altijd. Vaak kunnen we aan de hand van de afbeelding in combinatie met een titel de maker(s) achterhalen.
- Op een prent staat meestal een titel. Let daarbij zorgvuldig op de spelling zoals gespeld op de prent of kaart. Als het een lange titel is, geef dan tenminste de eerste tien woorden. Veel kaarten hebben bijna de zelfde titels, maar soms kunnen kleine verschillen een aanwijzing geven wie de maker is.
- Als u het stuk opmeet, kijk dan naar de grootte van het bedrukte oppervlak (of het randje van de koperplaat die vaak in het papier gedrukt staat), niet naar de grootte van het papier of de lijst.
- Staat er tekst achterop het blad papier en in welke taal (Nederlands, Frans, Latijn…)?
- Wat is de conditie van een stuk? Zitten er scheuren of vouwen in, zitten er vlekken in, is het vervaagd door de zon, is het ingelijst, is het stuk gerestaureerd? Als er onregelmatigheden in het papier zitten, kun je deze meestal zien als je papier tegen het licht houdt.
- Veel belangrijke en mooie stukken zijn, en worden nog steeds, gereproduceerd. Hierdoor zijn prenten, kaarten, tekeningen niet altijd wat ze lijken te zijn. Om een reproductie van een echte te onderscheiden moet je bijvoorbeeld letten op glad papier, informatie in de marges van een collectie/museum (waarin het origineel zich bevindt) en pixels (dit zijn de kleine gekleurde puntjes waaruit moderne gekleurde prints zijn opgebouwd (onder een vergrootglas gemakkelijk te herkennen). De meeste antieke prenten zijn afgedrukt met behulp van een koperplaat, stalen plaat of houten blok, deze processen laten kleine hoogteverschillen achter in het oppervlak van een vel papier, vaak te herkennen/voelen door met je vinger langs het papier te gaan.
Mocht u hulp of extra aanwijzingen nodig hebben, aarzel dan niet ook daarvoor contact met ons op te nemen!