Brabant, Meierij van ‘s-Hertogenbosch – Nicolaes Visscher, ca. 1680

DE MEIERIJ VAN ‘S-HERTOGENBOSCH “Brabantiae Batavae pars orientalis, comprehendens tetrarchiam sive majoratum Sylvaeducensem in ejusdem subjacentes ditiones” [Oostelijk deel van…

Lees verder

550

DE MEIERIJ VAN ‘S-HERTOGENBOSCH

Brabantiae Batavae pars orientalis, comprehendens tetrarchiam sive majoratum Sylvaeducensem in ejusdem subjacentes ditiones” [Oostelijk deel van Bataafs Brabant, omvattende het viervorstendom of de heerlijkheid van ‘s-Hertogenbosch met de onderliggende gebieden daarvan.]. Kopergravure uitgegeven te Nicolaas Visscher rond 1680. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (druk): ca. 51 x 59 cm.

Deze prachtige streekkaart van het oostelijk gedeelte van het Hertogdom Brabant is tamelijk gedetailleerd. De vestingsteden zijn duidelijk zichtbaar; enkele polders in het noorden; veel heidegrond, moeras en aangelegde bossen in de nabijheid van kastelen. De landbouw concentreert zich om de steden en dorpen.

We zien de Meierij van ’s-Hertogenbosch met haar vier kwartieren: in het noorden Maasland, in het oosten Peelland, in het zuiden Kempenland en in het westen Oisterwijk.

Na drie generaties bij uitgeverij Visscher, werd in 1726 een deel van de drukplaten verkocht aan Petrus Schenk die deze kaart ook gebruikte voor het samenstellen van zijn atlas.

Prijs: Euro 550,-