Paleis op de Dam – J.L. van Bever, ca. 1825

“Vue du Palais Royal à Amsterdam“, ets en aquatint uitgegeven door J.L. van Bever rond 1825. In de tijd met…

Lees verder

1.450

Vue du Palais Royal à Amsterdam“, ets en aquatint uitgegeven door J.L. van Bever rond 1825. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm.: 49,5 x 76,5 cm.

In de Franse Tijd besloot Lodewijk Napoleon het voormalige stadhuis op de om te bouwen tot Koninklijk Paleis. Hij liet daarbij diverse aanpassingen doen, waaronder de toevoeging van het balkon aan de voorzijde van het paleis. Omdat het zijn uitzicht zou belemmeren, liet hij toen ook de Waag –die midden op de Dam stond– verwijderen. Op de voorgrond veel activiteiten, zoals groenteverkoopsters, een schoenpoetser, een wandelstokverkoper, een vertrekkende postkoets, een kruier. Links op de hoek met de toenmalige Beurssteeg een verkoopster van het Hoeden Magazijn die voor haar winkel klanten groet.

De prent is vervaardigd in de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, de periode tussen de Franse Tijd en de Belgische Revolutie. Misschien werd de prent gemaakt om het aanzien van de nieuwe koning WIllem I te bestendigen. Als staatshoofd had hij een paleis op de Dam in Amsterdam en een in Brussel waar om het jaar de regering zetelde. Beide paleizen werden op deze manier fraai vastgelegd.

Het waren magere jaren voor Amsterdam. Van de glorie uit de zogenaamde ‘Gouden Eeuw‘ was weinig meer over. De handel en scheepvaart in de Amsterdamse haven was sterk afgenomen. De toegangsroutes waren verzand, er waren oorlogen met Frankrijk met Engeland en ook het embargo van Engelse producten op het Europese vaste land, had tot gevolg dat de ooit zo bloeiende haven bijna kon worden gesloten. Pas met de opening van het door koning Willem I geïnitieerde Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam weer toe en klimt de stad langzaam weer uit het dal.

Prijs: Euro 1.450,-