Pommeren – Theodorus Danckerts, ca. 1696

HERTOGDOM POMMEREN IN DE 17E-EEUW “Ducatus Pomeraniae Tabula Generalis in qua sunt Ducatus Pomeraniae, Stettinensis Cassubiae Vandaliae et Bardensis, Principatus…

Lees verder

750

HERTOGDOM POMMEREN IN DE 17E-EEUW

Ducatus Pomeraniae Tabula Generalis in qua sunt Ducatus Pomeraniae, Stettinensis Cassubiae Vandaliae et Bardensis, Principatus Rugiae ac Insulae Comitatus Guskovensis et Dominia Louwenburgense Wolgastense et Butoviense“. Kopergravure uitgegeven door Theodorus Danckers rond 1696. In de tijd met de hand gekleurd. 49 x 56,8 cm.

Op de kaart zien we de hertogdommen Pommeren, Stettin, Kasjoebië, Vandalië (gelegen tussen de rivieren Oder en Weichsel in het huidige Polen) en Barth, het vorstendom Rügen en de eilanden, het graafschap Gützkow en de heerschappen Louwenburg, Wolgast en Butow (PL: Bytowo).

De kaart is versierd met een wolk waarop een fraai titelcartouche is geplaatst. Twee putti houden een kleed op met daarin de tekst. Een derde lacht de kijker toe en ligt op de rijke oogst uit het gebied.

De familie Danckerts was een bekende uitgever van kaarten, prenten en boeken in het 17e-eeuwse Amsterdam. De uitgeverij was lange tijd actief. De oprichting was omstreeks 1633 toen Cornelis Danckerts I (de oudere) begon als Papiere const en Caerten verkooper. De uitgeverij Danckerts verkreeg haar grootste bekendheid toen Justus Danckerts I (1635–1701) en zijn twee zonen Theodorus I (1663–1727) en Cornelis II (1664–1717) werkzaam waren.

Van 1669 tot 1701 hadden Justus I en zijn zonen een winkel in het pand in de “Calverstraet in de Danckbaerheyt”.

Prijs: Euro 750,-