Onze Tijd – anoniem, ca. 1850

DE WERELD VERANDERDE – SPOTPRENT OP “ONZE TIJD” “Unsere Zeit.” Handgekleurde lithografie vervaardigd door een anonieme kunstenaar rond 1850. Afm.:…

Lees verder

375

DE WERELD VERANDERDE – SPOTPRENT OP “ONZE TIJD”

Unsere Zeit.” Handgekleurde lithografie vervaardigd door een anonieme kunstenaar rond 1850. Afm.: ca. 34 x 41,5 cm.

Het midden van de 19e eeuw was een periode van intense maatschappelijke veranderingen, waaronder de industriële revolutie, politieke revoluties van 1848 en de opkomst van nieuwe sociale klassen en bewegingen. Op deze spotprent worden ze aangestipt.

Het eerste stoomvoertuig is uitgevonden (door Nicolas Cugnot) in 1769. Stoomploegen werden vanaf de jaren 1840-1850 eeuw verder ontwikkeld. Op de afbeelding linksboven staat een ploeg-machine die lijkt op het voertuig van Cugnot. De boer kan nu tijdens het werken een pijp roken en lezen.

Op de afbeelding rechtsboven zien we een man die op een zwijn rijdt en een worst vasthoudt. Vermoedelijk een verwijzing naar zelfverwennerij en onbeschaafde gewoontes, iemand die rijkdom heeft vergaard zonder verfijning.

Links van het midden wordt een vrouw door een hond gebeten. Deze scène zou kunnen verwijzen naar de angst en sociale spanningen die gepaard gingen met stedelijke groei en de veranderingen in de rol van vrouwen in de maatschappij. In de 19e eeuw kwamen vrouwen langzaam naar voren in publieke en politieke sferen, wat voor sommigen bedreigend was. De aanval door een hond is een metafoor voor de ‘aanvallen’ die vrouwen ondervonden toen ze probeerden hun plaats in de samenleving op te eisen.

Tegelijkertijd wordt (rechts van het midden) een man door een vrouw met een kan geslagen. Vermoedelijk duidt dit op de opkomst van feministische ideeën en de weerstand daartegen. Het huishoudelijk geweld, maar dan omgekeerd, waar de vrouw de agressor is, is het omgekeerde van de man-vrouw verhoudingen van die tijd.

In de scène linksonder staat een vrouw achterop een koets, ze houdt een parasol op voor de man (de koetsier of een parvenu?) die zich laat rijden. Op de bok zit een man in uniform die het rijtuig bestuurt. Het suggereert een omkering van de traditionele rollen en verwijst naar de maatschappelijke veranderingen en spanningen in het midden van de 19e eeuw.

Het luchtschip rechtsonder, was een nieuwe technologie ontwikkeld door pioniers zoals Henri Giffard en verwijst eveneens naar “onze” snelle, moderne tijd. De enorme groei in technologie veranderde de samenleving drastisch.

Prijs: Euro 375,-