Zwitserland – Henri Abraham Chatelain, 1720

ZWITSERSE CONFEDERATIE VAN DE XIII KANTONS “Carte Geneneral de Treize Cantons Suisse et des Differents Etats de leur Dependance; ainsi…

Lees verder

425

ZWITSERSE CONFEDERATIE VAN DE XIII KANTONS

Carte Geneneral de Treize Cantons Suisse et des Differents Etats de leur Dependance; ainsi que le pluspart des etats qui leur sont Voisins et Aliez”, [algemene kaart van de dertien Zwitserse kantons en de verschillende staten die ervan afhankelijk zijn; evenals de meeste staten die hun buren en bondgenoten zijn.] Kopergravure uitgegeven te Amsterdam door Henri Abraham Châtelain in 1720 als deel van diens “Atlas Historique. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 47 x 61 cm.

Bovenaan deze gedetailleerde kaart staan de wapens van de 13 kantons van de Zwitserse Confederatie, de steden en bondgenoten staan in de hoeken links- en rechtsonder. De tabellen rondom de kaart tonen de rangorde van de kantons, het jaar waarin zij hun unie hebben gevormd en de verschillende staten die ervan afhankelijk zijn.

Terwijl Europa verscheurd werd door de Dertigjarige Oorlog, beleefde Zwitserland de 17e eeuw als een periode van vrede en stijgende welvaart. Neutraliteit was gunstig voor de economie, waardoor de confederatie andere landen van goederen kon voorzien. Ook was er een toestroom van vluchtelingen, vooral Franse hugenoten na hun verdrijving in 1685, die sterk bijdroeg aan het herstel van oude ambachten en het starten van nieuwe ondernemingen.

Met de pensioenen van het huurlingen systeem en commerciële bedrijvigheid was kapitaal opgebouwd dat werd uitgeleend aan de omliggende landen die voortdurend oorlog voerden, met name aan Frankrijk. De bankiers in Genève werden daarmee het centrum van een uitgebreid Europees financieel netwerk.

Er was ook voldoende kapitaal beschikbaar om de nationale industriële expansie te financieren. Natuurlijke hulpbronnen waren er niet in voldoende hoeveelheden om gemakkelijk te worden geëxploiteerd en de opbrengst van de landbouw was niet genoeg voor de groeiende bevolking. Dientengevolge had de Zwitserse confederatie ruime beschikking over arbeidskrachten. En omdat het door land omgeven Zwitserland geen scheepvaartondernemingen of koloniale bezittingen had, kwam de economische ontwikkeling van de industrie.

Châtelains “Atlas Historique” was een ambitieus werk, dat een breed scala aan onderwerpen behandelde, waaronder genealogie, kosmografie, topografie, heraldiek en chronologie. Het werd voor het eerst gepubliceerd in Amsterdam in 1705-1720. De tekst werd samengesteld door Nicolas Gueudeville en Garillon, met een supplement van H.P. de Limiers, en de kaarten werden gegraveerd door Chatelain (waarvan vele gebaseerd waren op werk van Guillaume de l’Isle). De Atlas Historique was een van de meest omvangrijke in Nederland gedrukte encyclopedieën van die tijd.

Prijs: Euro 425,-