Woelend Water, marine – Michiel van den Broek, 1776-1853

“Woelend water”, aquarel van de hand van Michiel van den Broek (1776-1853) naar een schilderij van Ludolf Bakhuizen. Afm. 33,9…

Lees verder

4.950

Woelend water”, aquarel van de hand van Michiel van den Broek (1776-1853) naar een schilderij van Ludolf Bakhuizen. Afm. 33,9 x 49,1 cm.

Deze fraai uitgewerkte aquarel is een kopie naar een schilderij van Ludolf Bakhuisen (1630-1708), dat zich als onderdeel van het legaat-Van der Hoop in de collectie van het Amsterdam Museum bevindt. De bankier Adriaan van der Hoop kocht het schilderij in 1840 voor 3.500 gulden en becommentarieerde de transactie in zijn kasboek met de volgende opmerking: “door kenners zeer geprezen en hooger geacht als myne andere Schildery van dien meester.”

Het is niet zeker of, zoals in het verleden werd aangenomen, inderdaad de Haarlemmermeer in beeld is gebracht. De twee platbodems zouden ook het Eemlander Gat de Zuiderzee kunnen opvaren met rechts de kerken van Spakenburg-Bunschoten en verder in de achtergrond de toren van de kerk in Nijkerk.

De Dordtse schilder Van den Broek heeft zelf actief bijgedragen aan de geringe naamsbekendheid die hij vandaag de dag geniet; hij signeerde zijn werk zelden en bleek niet bereid om biografische gegevens af te staan voor Immerzeels ‘Levens en werken‘ toen hij daar door plaatsgenoot Willem de Klerk om werd verzocht. We weten dat hij op 18 maart 1776 werd geboren als zoon van Nicolaas van den Broek en Maria Joly. Zijn opleiding genoot hij bij Arie Lamme en diens schoonzoon Johan Bernard Scheffer. In 1813 treedt hij toe tot het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht. Uit het beperkte aantal werken dat van hem bekend is spreekt een duidelijke invloed van Aelbert Cuyp. Naast schilder was hij actief als schilderijenrestaurator en genoot in dat ambacht groot aanzien.

Prijs: Euro 4.950,- (incl. lijst)