New York City – George Hayward, 1858

AANGEZICHT VAN NEW YORK CITY VANUIT HET ZUIDWESTEN “A View of Fort George with the City of New-York from the…

Lees verder

525

AANGEZICHT VAN NEW YORK CITY VANUIT HET ZUIDWESTEN

A View of Fort George with the City of New-York from the S.W. 1740.”  Lithografie gemaakt door George Hayward voor David Thomas Valentine’s “Manual of the Corporation of the City of New York” uit 1858. Later met de hand gekleurd. Afm.: 16,5 x 39 cm.

In 1624 stichtte de West-Indische Compagnie de kolonie Nieuw-Nederland. Deze groeide uit tot het gebied dat tegenwoordig heel New York City omvat, evenals delen van Long Island, Connecticut en New Jersey.

Fort George bevond zich op de plek die oorspronkelijk werd ingenomen door Fort Amsterdam, opgericht door de Nederlanders in 1625-26 als het administratieve en militaire centrum van hun kolonie. Het fort was belast met de verdediging van Nieuw-Nederland door de toegang tot de rivier te beschermen, die belangrijk was voor de bonthandel van de Compagnie in de Hudson River. Het bleef in Nederlands bezit tot september 1664, toen het in handen kwam van het Britse leger. Het werd kort heroverd door de Nederlanders van 1673 tot 1674 als Fort Willem Hendrick. De Britten hernoemden het in 1691 tot Fort William Henry, in 1703 tot Fort Anne of Queen’s Fort, en uiteindelijk in 1714 tot Fort George. De bastions en wallen aan de noordzijde werden door de Amerikanen verwoest in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1776 en uiteindelijk gesloopt in 1790. Op de plak staat nu het Alexander Hamilton U.S. Custom House in Lower Manhattan. Het puin werd naar men zegt gebruikt voor de aanleg van het land waarop Battery Park is ontstaan.

Dit stadsgezicht is gebaseerd op “A View of Fort George with the City of New York from the S.W.,” gegraveerd door John Carwitham en uitgegeven door Carington Bowles ergens na 1764, het oudste zicht op de stad vanuit het westen. Het vastgelegde moment ligt tussen 1724, toen Trinity Church naar het oosten werd uitgebreid, en maart 1741, toen de kerk in het fort (ook op prent zichtbaar), werd verwoest door brand.

David T. Valentine (1801 – 1869) was de griffier van de Gemeenteraad van New York City. Hij redigeerde en publiceerde een reeks almanakken en factbooks over New York City: het “Manual of the Corporation of The City of New York.” “Valentine’s Manual,” zoals het werd genoemd, bevatte feiten over New York City, informatie over de gemeenteraad, stadsgeschiedenis en rapporten over de voortgang van openbare werken zoals Central Park. Ze bevatten honderden kaarten, lithografieën en houtgravures van New York City, vaak van plekken die eerder al gesloopt waren, zoals dit gezicht op Fort George.

Prijs: Euro 525,-